Subscribe:

Labels

poniedziałek, 21 marca 2016

Faszerowana cukinia z fasolką i kaszą gryczaną

Tym małym cukiniom nie mogłam się oprzeć
i bez zastanowienia je kupiłam.

Wyglądają cudownie na talerzu i smakują delikatnie.
Do tego dodajmy farsz z kaszą i fasolką
i obiad gotowy.



Składniki:

2-3 małe okrągłe cukinie lub 1 duża długa
1/2 puszki białej fasolki drobnej
2-3 rzodkiewki
50 g kaszy gryczanej palonej (ugotowanej)
natka pietruszki
1 mała cebulka
1 łyżka ketchupu (może być domowej roboty)
sól, pieprz, sok z cytryny


Wykonanie:

Cukinię myjemy i osuszamy.
 Odcinamy górę cukinii i wydrążamy miąższ, tworząc dużą dziurę w środku. 
Miąższ siekamy w kosteczkę.

W miseczce mieszamy miąższ cukinii, odsączoną fasolkę,
 posiekaną natkę pietruszki, pokrojoną rzodkiewkę i cebulkę.
Dodajemy ketchup i doprawiamy do smaku.

W cukinię układamy warstwę kaszy gryczanej (ugotowanej wcześniej). 
Przykrywamy warzywami.
Układamy na brytfance - razem z odciętymi czubkami, skrapiamy oliwą
 i podlewamy 1/2 szkl. wody.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni, na 40 minut.
Podajemy samą lub z zieloną sałatą.


0 komentarze:

Prześlij komentarz