Subscribe:

Labels

niedziela, 6 marca 2016

Naleśniki

Kto nie kocha naleśników, szczególnie tych mięciutkich,
z dżemem, serem lub po prostu cukrem?
Chyba nikt :)

Dzisiaj możecie przyrządzić najpyszniejsze, najprostsze naleśniki.
Do tego owocowe smarowidło i śniadanie gotowe.




 Składniki:

1 jajko
mleko
woda
mąka pszenna
sól
olej
dowolne nadzienie np. dżem


Wykonanie:

Tak naprawdę dobre naleśniki wychodzą najlepiej, gdy robione są na oko :)
Ale orientacyjnie przybliżę proporcje.
Wszystko zależy od tłustości mleka, jajek, rodzaju mąki.
Ciasto powinno mieć konsystencję mało gęstej śmietany.

1 szkl. mąki mieszamy z 1 szkl. mleka
oraz 3/4 szkl. wody.
Niektórzy dają wodę gazowaną, ale ja akurat nie.

Dodajemy jajko i szczyptę soli.
Dobrze łączymy, w razie konieczności dosypujemy mąkę.

Olej możemy dodać do ciasta -3 łyżki.
Ja jednak wolę smarować nim patelnię, przed nałożeniem każdej kolejnej porcji ciasta.

Gotowe ciasto nakładamy na dobrze rozgrzaną, natłuszczoną patelnię.
Smażymy na średnim ogniu.
Przewracamy, kiedy spód będzie złocisty, a góra zacznie się lekko ścinać.


Podajemy z ulubionymi dodatkami.

U mnie naleśniki przełożone są białym serem, zmieszanym z jogurtem
i odrobiną cukru.

Po posmarowaniu naleśnika, składamy go w trójkąt.
Najlepszy będzie, gdy podsmażymy go na patelni z łyżeczką masła.
Rumienimy, aż zrobi się chrupki :)

Polewamy jogurtem lub śmietaną z cukrem :)

A do tego kakao lub ciepłe mleko :)



A jeżeli lubicie naleśniki w amerykańskiej wersji,
spróbujcie genialnych i przepysznych Pankejków :)



0 komentarze:

Prześlij komentarz