Subscribe:

Labels

poniedziałek, 14 marca 2016

Gotowana marchewka

Jak zrobić gotowaną marchewkę, żeby była smaczna?
Sekret tkwi w dobrej marchewce.

Najlepiej poszukać takiej, która będzie słodka już na surowo :)
Ta, która ma goryczkę, niestety nie będzie smaczna.

Jak już znajdziecie dobrą odmianę, możecie zrobić najprostszą i najpyszniejszą marchewkę.



 Składniki:

2 kg marchewki (lub więcej)
pieprz, sól
przyprawa z mieszanki warzyw suszonych
2 łyżki masła
mąka pszenna 


Wykonanie:

Marchewkę obieramy i myjemy.
Wkładamy do garnka. 
Zalewamy wodą i stawiamy na palnik.
Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień
 i gotujemy do miękkości marchewki.

Miękką marchewkę wyjmujemy z wody.
Samej wody nie wylewamy!

Kroimy marchewki w kosteczkę i wkładamy znowu do garnka 
z pozostałą po gotowaniu wodą.

Jeżeli wody jest za dużo, trochę odlewamy.
Ma być jej tyle,aby nie zakrywała pokrojonej marchewki,
a raczej była lekko poniżej poziomu warzywa.

Wstawiamy na ogień i dusimy dalej,
W tym czasie na patelni roztapiamy masło.
Gdy się rozpuści, wsypujemy  czubatą łyżkę mąki
i mieszamy cały czas, aż zasmażka się zrumieni.

Gotową zasmażkę wlewamy do marchewki i mieszamy dokładnie,
aby nie było grudek.
Teraz doprawiamy:
2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu
i szczypta ziarenek smaku lub mieszanki suszonych warzyw.
Mieszamy, smakujemy i doprawiamy jeżeli trzeba.
Gotujemy jeszcze 5 minut.

Jeżeli ktoś lubi, może dodać do marchewki zielony groszek z puszki, w momencie doprawiania.
Ja akurat lubię marchewkę bez dodatków :)


0 komentarze:

Prześlij komentarz