Subscribe:

Labels

niedziela, 1 maja 2016

Biszkopt bezglutenowy

Brak mąki pszennej przy wypiekach może wydawać się problemem nie do przejścia.
Ale wcale tak nie jest.
Mamy tyle mąk bezglutenowych o różnych właściwościach.

I zrobienie pysznego ciasta bezglutenowego staje się łatwe.

Poniżej przepis na biszkopt, który może być podstawą do zrobienia tortu.
A nawet przełożony zwykłym dżemem jest pyszny :)


Składniki:


4 jajka
4 żółtka
3/4 szkl. mąki ryżowej
1/2 szkl.cukru
1 łyżka kakao
sól


Wykonanie:

Z 4 jajek oddzielamy białko.
Żółtka wbijamy do jednej miseczki, białko do drugiej.
Z kolejnych 4 jajek potrzebne będą nam tylko żółtka.

Białka ubijamy na sztywno, dodając szczyptę soli.
Powoli, stopniowo dodajemy cukier i ubijamy aż masa zrobi się lśniąca i sztywna.
Następnie powoli, żółtko po żółtku (8 żółtek) wlewamy do białka.
Krótko miksujemy.
Na koniec mieszamy w oddzielnej misce mąkę ryżową* z 1 czubatą łyżką kakao.
Drewnianą łyżką wsypujemy mąkę do białek i lekko łączymy.

Mąkę ryżową ja robię sama, ale w sklepach znajdziecie wersję gotową.

Gotowe ciasto wylewamy do tortownicy nasmarowanej tłuszczem
 lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C.
Pieczemy ok.25 minut.


Przed wyjęciem sprawdzamy drewnianym patyczkiem, czy ciasto się nie lepi.
Jeżeli jest ok, wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Dopiero jak całkowicie wystygnie wyjmujemy z formy 
i zabieramy się do przekładania kremem i zdobienia.

2 komentarze:

  1. Czy można pominąć cukier, czy jest on konieczny? A jeżeli tak, to czy można zastąpić go innym słodzidłem, np. miodem?

    OdpowiedzUsuń
  2. Cukier zamienilabym ewent.na ksylitol, stewie lub brazowy cukier. Jeżelí chodzi o miód,wydaje mi sie za ciężki w konsystencji i ciasto będzie mniej wyrośnięte i bardziej mokre. Także zamienniki tak,tylko te sypkie aby białko nie opadło.

    OdpowiedzUsuń