Subscribe:

Labels

wtorek, 20 września 2016

Chrupiące pałki a'la kfc

Czy czasami marzy Wam się chrupiący kurczak rodem z KFC ?

Najprostszą panierką, która chrupie w zębach i nawiązuje do tej
z fast foodów, jest panierka z płatków kukurydzianych.

Taka domowa wersja.

W płatkach kukurydzianych możecie obtoczyć
też kawałki piersi lub skrzydełka kurczaka.

Wyjdą przepysznie :)




Składniki:

5 pałek z kurczaka
przyprawa do drobiu
1 łyżka płaska oleju
papryka słodka
sól, pieprz
płatki kukurydziane


Wykonanie:

Kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. 
Umieszczamy go w misce, dodajemy olej i ok. 1 łyżkę przyprawy
do kurczaka, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, szczyptę soli,
oraz szczyptę pieprzu.
Odstawiamy na 20 minut.

Płatki kukurydziane (około 2 szkl.) wkładamy
do torebki foliowej i za pomocą drewnianego wałka
rozdrabniamy płatki na mączkę.
Wysypujemy na talerz.


Zamarynowanego kurczaka obtaczamy w płatkach,
mocno dociskając panierkę do mięsa.

Układamy pałki na brytfance, wstawiamy do piekarnika
nagrzanego na 190 stopni C, 
trzymamy około. 40 minut.


W międzyczasie sprawdzamy czy skórka robi się chrupiąca.
Pod koniec możemy włączyć termoobieg albo grillowanie z góry,
aby przypiec skórkę.


2 komentarze: