Subscribe:

Labels

piątek, 9 września 2016

Meksykańska Enchilada

Przyznaje się bez bicia, że nie mam dobrych zdjęć tego dania.
Ledwo zdążyłam ostatni kawałek dorwać, zanim się zorientowałam,
że już prawie nic nie zostało.

Ale nie dało się inaczej :)
Tak pachniało...

Może moja enchillada nie prezentuje się okazale,
ale tutaj to smak gra główną rolę.

Spróbujcie! 

Placki tortilli, pikantny sos pomidorowy z dodatkiem chilli,
 mięso mielone i dużo żółtego sera...

Jak tu się na to nie rzucić?



Składniki:

4-5 placków tortilli (bezglutenowej dla potrzebujących)
400 ml pomidorów z kartonu (w kawałkach)
1 papryczka chilli
1 ząbek czosnku
1 cebulka mała
1 łyżka koncentratu pomidorowego
500 g mięsa mielonego
250 g sera żółtego cheddar


Wykonanie:

Cebulkę siekamy bardzo drobno, czosnek przeciskamy przez praskę.
Papryczkę chilli oczyszczamy z ziarenek (wyrzucamy je)
i kroimy na małe kawałeczki.
Cebulę, czosnek i chilli podsmażamy na rozgrzanej patelni 
(z 2 łyżkami oleju) przez kilka minut, aż cebulka się zeszkli.

Następnie dodajemy mięso i podsmażamy 10 minut.


Po tym czasie zalewamy mięso pomidorami 
i dodajemy 1 łyżkę koncentratu pomidorowego.
Dusimy do uzyskania w miarę gęstego sosu.

Przyprawiamy solą wg upodobania.
Ma być raczej pikantnie :)


Na dno naczynia żaroodpornego kładziemy kilka łyżek sosu bez mięsa.
Tortille przyrządzamy wg opisu na opakowaniu, aby nabrały elastyczności.
Oczywiście możecie zrobić domowe tortille, ale wybaczcie, 
ja tym razem pójdę na łatwiznę :)

Każda tortillę nadziewamy sosem z mięsem.
Dodajemy trochę startego żółtego sera i zawijamy.

Układamy w naczyniu, smarujemy resztką sosu
 i posypujemy obficie serem.

Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika
na około 30-35 minut.

Zjadamy bez opamiętania - jest ostrrroooo :)


0 komentarze:

Prześlij komentarz