Subscribe:

Labels

sobota, 17 września 2016

Przetwory: Ketchup z pomidora i buraka

Już słoiki mi się kończą! A jeszcze pomidorki kuszą...

 I chociaż w temacie ketchupu u mnie króluje ten z cukinii,
to pokusiłam się też o przerobienie pomidorów.

Żeby nie było tak zwyczajnie, smak i kolor
wzbogaciłam brakami :)

Wyszło mocno pomidorowo... :)


Składniki:

2 kg dojrzałych pomidorów mięsistych
3 buraki
1 cebula
4 ząbki czosnku
1/3 szkl. octu
1/2 szkl. cukru
tymianek
ziele angielskie (kilka ziarenek)
3 liście laurowe
1/2 łyżeczki cynamonu
pieprz cayenne
2 łyżki oleju
sól


Wykonanie:

Buraki gotujemy wcześniej w wodzie
lub pieczemy w piekarniku (200 stopni, ok. 1h).
Obieramy ze skórki i kroimy w plastry.

Pomidory parzymy wrzątkiem i obieramy ze skórki.

Następnie pomidory wrzucamy do garnka i blendujemy na gładko.
Jeżeli pomidory mają sporo pestek, najlepiej przetrzeć je
przez sitko, aby pozostał gładki sos.
W opcji łatwiejszej - przepuśćcie sparzone pomidory
przez wytłaczarkę.
Ja tak zrobiłam, uzyskując od razu czysty mus.

Cebulę szatkujemy drobno.
W dużym garnku rozgrzewamy olej i podduszamy cebulę
z 1 łyżeczką tymianku, listkami laurowymi 
i ziarenkami ziela angielskiego.
Gdy cebula się lekko zeszkli, wyrzucamy liście i ziele.
Przeciskamy czosnek przez praskę i dodajemy do garnka.

Smażymy jeszcze minutę i wlewamy przetarte pomidory.
Dodajemy pokrojone buraki, dużą szczyptę pieprzu
oraz 2 łyżeczki soli.
Następnie wsypujemy cukier i ocet.

Blendujemy całość na gładką masę.

Dokładnie mieszamy i pozwalamy ketchupowi 
gotować się tak długo,
aż uzyska odpowiadającą nam konsystencje.

Pod koniec gotowania smakujemy ketchup i w razie konieczności
dodajemy wg uznania soli, pieprzu, octu i cukru.

Ostrzegam, że pomidory niestety pryskają
i trochę pobrudzą kuchnię.
Najlepiej jednak redukować ich objętość bez pokrywki :)

Gorący ketchup wlewamy do słoików
i odstawiamy do góry nogami do wystygnięcia.
Nie wymaga pasteryzacji, jednak dla pewności
możecie wstawić słoiki do zimnego piekarnika,
podgrzać do 120 stopni i trzymać 25 minut.


0 komentarze:

Prześlij komentarz