Subscribe:

Labels

środa, 28 września 2016

Krem z cukinii o smaku frytek

Gdy spróbowałam tej zupy, od raz na myśl przyszły mi frytki.
Tutaj dodatek smażonych ziemniaków tworzy całe danie.
Tylko nie dolewajcie ketchupu :)

Krem możecie podać posypany grzankami, ptysiowymi kuleczkami
albo serem -to już dla całkowitej rozpusty...

Oj, i na pewno ta zupa nie jest dla osób na diecie :P


Składniki:


1 duża cukinia
2 duże ziemniaki
1 cebulka
sól, pieprz
olej do smażenia


Wykonanie:

Cukinię dobrze wyszorować i razem ze skórką
pokroić na mniejsze kawałki.

W garnku rozgrzewamy trochę oleju i podduszamy cebulkę.
Następnie dodajemy cukinię i dusimy do miękkości.
Cukinia puści wodę, którą trzeba trochę odparować
- pogotować na większym ogniu bez pokrywki.

W międzyczasie obieramy ziemniaki i kroimy na plasterki.
Rozgrzewamy na patelni olej i smażymy ziemniaki,
aż będą złote i chrupiące.
Gotowe krążki odcedzamy z nadmiaru tłuszczu,
pomagając sobie papierowym ręcznikiem.

Teraz łączymy cukinię i smażone ziemniaki.

Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia.
Blenderem miksujemy na krem.
Doprawiamy solą i pieprzem wg uznania
i zjadamy ze smakiem :)

Jeżeli zupa jest za gęsta, możecie dolać troszkę wody
i jeszcze raz zagotować.
Jeśli jest za rzadko, możecie pogotować krem jeszcze
 kilka minut zredukować jego objętość.


0 komentarze:

Prześlij komentarz