Subscribe:

Labels

czwartek, 15 września 2016

Przetwory: Przecier pomidorowy

Przecier pomidorowy to bardzo dobra baza do wszelakich sosów,
zupy pomidorowej czy po prostu smaczny sok do wypicia.

W sklepach przetarte pomidory znajdziecie w kartonach, puszkach, butelkach.
Ale swoje własne pomidory to jest to...

Na zamknięcie pomidorów w słoiku jest wiele sposobów,
 jednak ja wybieram najprostszy i już wiem, co jem :)



Składniki:

5 kg pomidorów mięsistych podłużnych
1 łyżka soli himalajskiej


Wykonanie:

Pomidory umieszczamy w dużym garnku (całe).
Zalewamy je wrzątkiem i trzymamy tak 5 minut.
Następnie wodę wylewamy i wlewamy zimną kranówkę :)
Pomidory się ładnie zaparzą i skórka zejdzie z nich 
bez oporów.
Zdejmujemy skórkę, wycinamy zielone szypułki.

Tak przygotowane pomidory wystarczy teraz przetrzeć przez sito
lub pomóc sobie maszynką do przecierania / wytłaczania.
Ja użyłam maszynki.
Jeżeli nie macie maszynki ani sita do przetarcia, możecie 
po prostu pomidory zmiksować blenderem na mus.

Wyciśnięty miąższ bez pestek wlewamy do garnka.
Doprowadzamy do wrzenia i solimy (ok.1 łyżkę).
Gorące pomidory wlewamy do słoików i mocno zakręcamy.

Nie trzeba już nic pasteryzować, ale jeżeli lubicie pasteryzację jak ja,
możecie wstawić słoiki do zimnego piekarnika
i nagrzać go do 120 stopni.
Słoiki pasteryzujemy ok.20 minut.

0 komentarze:

Prześlij komentarz