Subscribe:

Labels

środa, 28 września 2016

Gryczany chleb bezglutenowy

Wiem, ze niektórzy bez chleba żyć nie potrafią.
Ta chrupiąca skórka i mięciutki środek.
I od rana kanapki, wszędzie kanapki...

Przyznaję się bez bicia, że wole śniadania w wersji na ciepło,
chociażby zupę, jakąś potrawkę czy też moje ukochane jajka :)
Wszystko bez pieczywa.

Nie oznacza to jednak, ze go nie jem :)

Jem, a nawet sama piekę jak poczuję przypływ weny twórczej.

Ostatni chlebek spod moich rąk wyszedł całkiem, całkiem...

Ale uwaga - jest dla wielbicieli tych chlebów bezglutenowych,
 które są zwarte i cięższe, nie  mięciusieńkie jak bułeczka.

Mi taki pasuje idealnie... Mniammm...


Składniki:

600 g mąki gryczanej
100 g mąki Schar Mehl Farine
100 g skrobi ziemniaczanej
700 ml letniej wody
2 łyżki nasion chia lub siemienia lnianego
1 łyżka soli (płaska)
1 op. suchych drożdży
1 łyżeczka cukru lub innego słodzika


Wykonanie:

Chlebek jest bardzo prosty w wykonaniu.

Jedynym zachodem może być zrobienie własnej mąki :)
Ja mąkę gryczaną robię sama, z kaszy gryczanej niepalonej.
Jednak nie jest to koniecznością - w sklepach znajdziecie wszystko :)

Wystarczy połączyć wszystkie suche składniki,
czyli mąki, nasiona, drożdże, cukier i sól.
Następnie dodać wodę i dobrze utrzeć drewnianą łyżką,
aż masa będzie jednolita.

Przy wyrabianiu potrzeba troszkę siły, bo ciasto jest bardzo
gęste i suche. Może wydawać się, że jest za mało wody,
ale spokojnie -tak ma być :)

Wyrobione ciasto przekładamy na formę wysmarowaną
tłuszczem i oprószona mąką bezglutenową.
Najlepiej zmoczyć dłonie w wodzie, wtedy ciasto nie przyklei się do rąk.

Chleb przykrywamy ściereczką lub ręcznikiem
i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut.

Gdy lekko podrośnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 190 stopni,
bez termoobiegu, i pieczemy 50 minut.

Po tym czasie wyjmujemy chleb i wyrzucamy od razu go na kratkę.

Po wystudzeniu możemy się zajadać.

W konsystencji chleb jest zwarty, raczej ciężki.
Kroi się dobrze i nie kruszy.
Kolor ma szarawy - nie jest to zakalec,
 tylko taki kolo od mąki gryczanej :)


2 komentarze:

  1. czy mozna użyć mąki gryczanej z palonej kaszy?

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak najbardziej tak. Jedynie smak będzie mocniejszy, z charakterystyczną nutką dla kaszy palonej i może troszkę ciemniejszy :)

    OdpowiedzUsuń