Subscribe:

Labels

środa, 21 września 2016

Makaron w sosie piña colada

Kokos i ananas kojarzą się pewnie większości z pysznym drinkiem
i gorącym, słonecznym latem.

Mi za to kojarzy się z sosem do makaronu :)

Wszystko, co lubię w jednym.
Mleko kokosowe, ananas, papryka i posmak curry.

W 20 minut zrobicie bardzo sycące danie,
które możecie podać na obiad czy kolację,
o ile wcześniej nie zjecie całości prosto z patelni :)

Składniki:


makaron bezglutenowy penne
300 g piersi z indyka
1/2 puszki ananasa
1/2 szkl. syropu z puszki po ananasie
1/2 czerwonej papryki
400 ml mleka kokosowego
2 zabki czosnku
1 cebulka
olej kokosowy
natka pietruszki
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka przyprawy do drobiu
chilli
sok z cytryny
sól, pieprz


Wykonanie:

Makaron gotujemy wg wskazówek na opakowaniu, 
w osolonej wodzie, następnie odcedzamy.

Indyka kroimy w kawałeczki, posypujemy przyprawą do drobiu.

Cebulę siekamy i podduszamy chwilkę na rozgrzanej patelni
z łyżką oleju kokosowego, 
razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Cebulę posypujemy szczyptą chilli i 1 łyżeczką curry,
 mieszamy i dodajemy mięso oraz paprykę pokrojoną w kostkę.
Smażymy, aż mięso się zetnie, ale nie przyrumieni.

Następnie na patelnię dodajemy ananasa z puszki
oraz 1/2 szkl. syropu, w którym był ananas.

Całe danie zalewamy mlekiem kokosowym, 
doprowadzamy do wrzenia i na dużym ogniu, mieszając,
 redukujemy sos do pasującej nam konsystencji.

Na koniec na patelnię wrzucamy makaron i dokładnie mieszamy, 
aby rurki pokryły się sosem.


Na koniec smakujemy i doprawiamy solą, pieprzem
oraz sokiem z cytryny wg upodobania.

Przed podaniem posypujemy obficie posiekaną natką pietruszki.


0 komentarze:

Prześlij komentarz