Subscribe:

Labels

piątek, 30 marca 2018

Majerankowy schab ze śliwką

W tym roku nie szaleję z gotowaniem na święta,
ale coś tam dla Was znalazłam :)

Mięsko idealne na świąteczny obiad albo na kanapkę -zamiast wędliny.

Ze słodkim posmakiem suszonej śliwki, pachnący majerankiem,
bardzo soczysty... Schab pieczony.



Składniki:

ok.1,5 kg schabu w kawałku
15-20 szt. suszonych śliwek (niewędzonych)
majeranek
musztarda
ketchup
miód
1/2 szkl. przegotowanej ciepłej wody
1 łyżeczka octu winnego lub ryżowego (lub sok z cytryny)
sól, pieprz
masło
olej do smażenia
mąka - do zaprawienia sosu


Wykonanie:

Schab myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem.
Ostrym nożem robimy nacięcie na środku schabu -wzdłuż mięsa,
i do środka upychamy wszystkie śliwki.
Niektórzy moczą wcześniej śliwki w wodzie - nie róbcie tego,
niech cała słodycz śliwek zostanie w mięsie.
A jeżeli potrzebujecie pomoczyć śliwki :) to wody nie wylewajcie.
Woda ze śliwek działa świetnie na układ trawienny i pomaga na zaparcia.

W naczyniu,które pomieści cały kawałek schabu robimy marynatę.

Wlewamy do naczynie: ciepłą wodę, łyżkę musztardy, łyżkę miodu,
łyżkę ketchupu, łyżeczkę octu lub 1 łyżkę soku z cytryny.
Dodajemy sól -3/4 łyżeczki i pieprz -1/2 łyżeczki.

W marynacie zanurzamy schab, smarujemy z każdej strony.
Mięso wstawiamy do lodówki (przykryte), najlepiej na cały dzień i noc.
W ciągu dnia staramy się chociaż raz mięso przekręcić w marynacie.
Jeżeli nie macie tyle czasu, mięso chociaż godzinę niech postoi w lodówce.

Na płaskiej blaszce od piekarnika lub stole rozsypujemy majeranek
- sporą warstwę tak 30 cm na 20 cm.
Będziemy w nim obtaczać schab po usmażeniu.

Następnie na patelni rozgrzewamy olej z 1 łyżką masła.
Wyjmujemy mięso, otrzepujemy z nadmiaru marynaty
i smażymy na patelni z każdej strony,
tak żeby mięso się przyrumieniło i zamknęło włókna.
Nie smażymy długo - po 4 minuty z każdej strony.

Schab zdejmujemy z ognia. Odsączamy nadmiar tłuszczu.
Mięso kładziemy na majeranek , turlamy i dociskamy z każdej strony,
żeby zioła dobrze się przylepiły.


Tak przygotowane mięso owijamy folia aluminiową,
układamy w naczyniu żaroodpornym -bez przykrycia
i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni.
Schab pieczemy około 50 minut.

Po wyjęciu z piekarnika zlewamy do rondelka powstały sos, jak jest go mało,
to dodajemy trochę marynaty, w której moczył się schab.

Mięso odstawiamy na bok (zostawiamy w folii), pozwalamy mu odpocząć.
W tym czasie powstały sos zagęszczamy 
3 łyżeczkami mąki rozmieszanymi w zimnej wodzie.
Doprawiamy do smaku, jeżeli wydaje wam się mdły.

Schab podajemy polany sosem, do ziemniaczków i surówki, np.z czerwonej kapusty.



1 komentarze:

  1. Schab wspaniale smakuje ze śliwkami. Jeśli przygotowujemy go w piekarniku warto dodać śliwkę suszoną.

    OdpowiedzUsuń