Co zrobić z nadmiarem cukinii?
Nie przepadam za faszerowaną cukinią, smażonymi krążkami
i innymi cukiniowymi wymysłami.
Za to ketchup z cukinii kocham i wszelkiego rodzaju zupy.
A tarta cukinia na zupę pasuje idealnie.
Czasami można dodać ją do sosu warzywnego
i na szybko mieć coś do zjedzenia.
Składniki:
cukinia (dowolna ilość)
sól
Wykonanie:
Cukinię dokładnie szorujemy pod wodą.
Razem ze skórką ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Jeżeli przeszkadzają Wam pestki,
przez starciem wydrążcie cukinie.
Ja zostawiłam je, bo potem wszystko i tak ląduje w zupie
i mi nie przeszkadza :)
Startą cukinię wrzucamy do garnka,
na 1 kg cukinii dodajemy ok. 2 łyżeczki soli.
Jeżeli uważacie, że soli jest za mało, możecie dodać jeszcze łyżeczkę.
Na powolnym ogniu doprowadzamy całość do wrzenia,
trzymamy, aż puści lekko sok i gorącą pakujemy do słoików.
Mocno zakręcamy, następnie pasteryzujemy.
Tym razem pasteryzowałam na mokro bo miałam tylko 3 słoiki.
Do garnka, na dno wkładamy szmatkę, wstawiamy słoiki
i zalewamy ciepłą wodą.
Wstawiamy na ogień i pasteryzujemy 10 minut,
od momentu zagotowania się wody.
Wyjmujemy i studzimy :)
Cukinię wykorzystuję do zup,
ale idealnie sprawdzi się też jako zagęstnik sosu :)
Czy mozna prosic o przepis na ten ketchup z cukini?
OdpowiedzUsuńNa samej górze po prawej wyświetlają się popularne posty. Numer jeden to ketchup z cukinii :)
OdpowiedzUsuńCzy tak samo można zrobić cukinię pokrojoną w kostkę?
OdpowiedzUsuńCzy można zapasteryzować taką cukinię bez gotowania ? Świetny pomysł. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń