Subscribe:

Labels

wtorek, 30 sierpnia 2016

Przetwory: Tarta cukinia na zupę.

Co zrobić z nadmiarem cukinii?
Nie przepadam za faszerowaną cukinią, smażonymi krążkami
 i innymi cukiniowymi wymysłami.
Za to ketchup z cukinii kocham i wszelkiego rodzaju zupy.

A tarta cukinia na zupę pasuje idealnie.
Czasami można dodać ją do sosu warzywnego
i na szybko mieć coś do zjedzenia.

Składniki:

cukinia (dowolna ilość)
sól


Wykonanie:

Cukinię dokładnie szorujemy pod wodą.
Razem ze skórką ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Jeżeli przeszkadzają Wam pestki,
przez starciem wydrążcie cukinie.
Ja zostawiłam je, bo potem wszystko i tak ląduje w zupie
i mi nie przeszkadza :)

Startą cukinię wrzucamy do garnka,
na 1 kg cukinii dodajemy ok. 2 łyżeczki soli.
Jeżeli uważacie, że soli jest za mało, możecie dodać jeszcze łyżeczkę.

Na powolnym ogniu doprowadzamy całość do wrzenia,
trzymamy, aż puści lekko sok i gorącą pakujemy do słoików.

Mocno zakręcamy, następnie pasteryzujemy.
Tym razem pasteryzowałam na mokro bo miałam tylko 3 słoiki.
Do garnka, na dno wkładamy szmatkę, wstawiamy słoiki
i zalewamy ciepłą wodą.
Wstawiamy na ogień i pasteryzujemy 10 minut,
od momentu zagotowania się wody.
Wyjmujemy i studzimy :)

Cukinię wykorzystuję do zup,
ale idealnie sprawdzi się też jako zagęstnik sosu :)


4 komentarze:

  1. Czy mozna prosic o przepis na ten ketchup z cukini?

    OdpowiedzUsuń
  2. Na samej górze po prawej wyświetlają się popularne posty. Numer jeden to ketchup z cukinii :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy tak samo można zrobić cukinię pokrojoną w kostkę?

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy można zapasteryzować taką cukinię bez gotowania ? Świetny pomysł. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń