Subscribe:

Labels

środa, 6 kwietnia 2016

Bezglutenowe babeczki

Szukając ciekawych rozwiązań w bezglutenowej kuchni,
trafiłam na mieszankę z mąką migdałowej,
 która okazała się naprawdę ciekawą podstawą do różnych wypieków.

Babeczki na podstawie tej mieszanki są wilgotne, sprężyste i bardzo sycące.




Składniki:

1 szkl. mieszanki do wypieków
1/4 łyżeczki cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżka cukru lub innego słodu
szczypta soli
1 jajko
2 łyżki musu z jabłek / dżemu
1 łyżka roztopionego masła


Wykonanie:

Na początek robimy mieszankę do wypieków.
1,5 szkl. mąki migdałowej
1/2 szkl. mielonego siemienia lnianego
1 łyżka czubata maki kokosowej
2 łyżeczki sody oczyszczonej

---------------------------------------------

Teraz z części mieszanki (1szkl.) robimy babeczki.

Wszystkie sypkie składniki mieszamy ze sobą.

Dodajemy rozbełtane jajko oraz mus jabłkowy.
Na koniec dajemy masło.

Gotową masę przekładamy do foremek i pieczemy 25 minut
w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.



0 komentarze:

Prześlij komentarz