Subscribe:

Labels

niedziela, 3 kwietnia 2016

Pakora

Nie wiedziałam, że mąka z ciecierzycy jest tak świetna do panierowania!
To uroki poznawania nowych smaków kuchni bezglutenowej.
Szukając inspiracji, natrafiłam właśnie na Pakorę.
A że lubię wszystko, co chrupiące...

Pakora pochodzi z kuchni indyjskiej.
To kawałki warzyw obtoczone w cieście z mąki z ciecierzycy i wody,
smażone na głębokim oleju.

Rumiane kąski, kryjące soczyste wnętrze...




Składniki:

1 szkl. mąki z ciecierzycy
1 szkl.wody
1/2 łyżeczki soli
szczypta kurkumy
1 łyżeczka kuminu
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
kilka pieczarek
olej do smażenia


Wykonanie:

W misce mieszamy mąkę z ciecierzycy i wodę.
Dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy
i odstawiamy na kilkanaście minut.

W tym czasie myjemy pieczarki. 
Osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w plasterki -dosyć grube.

Na patelni rozgrzewamy olej.
Sprawdzamy, czy jest dobrze rozgrzany, wlewając odrobinkę ciasta.
Gdy ciasto zaczyna skwierczeć i wypływać na wierzch, olej jest odpowiedni.


Plasterki pieczarek obtaczamy w cieście i smażymy na rumiano.
W czasie smażenia kilkukrotnie przewracamy kawałeczki,
aby dobrze się usmażyły.
Z czasem ciasto gęstnieje, dlatego możemy w międzyczasie dodać
odrobinę wody i wymieszać.


Gotowe warzywa podajemy jako przekąska
albo dodatek do większego dania.



0 komentarze:

Prześlij komentarz