Subscribe:

Labels

piątek, 15 kwietnia 2016

Zielone kluchy

To taka wariacja na temat klusek śląskich :)
Klasyczny przepis- chociaż bez dziurki - znajdziecie tutaj:
Kluski śląskie po babcinemu

Aby kluski zrobiły się zielone, potrzebny będzie świeży szpinak.
Reszta składników jest taka, jak w standardowym przepisie.



Składniki:

15 małych ziemniaków (ugotowanych)
150 g świeżego szpinaku
mąka ziemniaczana (ok.3/4 szkl.)


Wykonanie:

Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości.
Szpinak myjemy i osuszamy (pozbywamy się grubych łodyg).

Ostudzone ziemniaki i szpinak mielimy w maszynce do mielenia.
Dokładnie wyrabiamy i dodajemy mąkę ziemniaczaną.
Zagniatamy ciasto.

Formujemy kluski.
Ciasto może się kleić.
Pomocne będzie zwilżanie rąk oliwą przy odrywaniu kawałeczków ciasta.

W garnku gotujemy wodę (1/2 wysokości garnka).
Lekko solimy.
Wrzucamy kluski na wrzątek i gotujemy 5 minut od momentu
wypłynięcia klusek na wierzch.

Podajemy okraszone masełkiem i z warzywami.


2 komentarze: