Subscribe:

Labels

poniedziałek, 11 kwietnia 2016

Zupa kalafiorowa z kurkumą wg 5 przemian

Już dawno nie wspominałam o Gotowaniu wg Pięciu Przemian.
Aczkolwiek zupy w większości szykuje wg jej zasad :)
Już wkrótce szykuje dla Was dużo informacji na temat Pięciu Przemian,
żeby każdy wiedział, co i jak.
Ale to jeszcze troszkę bo jest tego duuuuuużo :P

Już kiedyś pokazałam Wam zupę kalafiorową wg 5 Przemian
 (która nawiasem mówiąc jest pyszna).
Tym razem będzie w wersji zmodyfikowanej, ze względu na dietę eliminacyjną,
którą stosuję od jakiegoś czasu.

Zupa kalafiorowa w wersji białej - same białe warzywa.
Z dużą ilością kurkumy, więc w sumie - wyszła żółta :)


 Składniki:

1 mały kalafior
2 pietruszki
kawałek selera
2 duże ziemniaki
kawałek pora (biała część)
1 łyżka jogurtu naturalnego lub śmietany
natka pietruszki
2 ząbki czosnku
kurkuma, lubczyk
liść laurowy, ziele angielskie
sól, pieprz
sok z cytryny
koper


Wykonanie:

W średniej wielkości garnku zagotuj wodę (3/4 objętości garnka).
Na wrzątek wrzuć 1 łyżkę lubczyku i 1 łyżeczkę kurkumy.

Następnie dodaj pokrojone na kawałki 
pietruszki i ziemniaki.

Kalafiora podziel na mniejsze kawałki, umyj i dodaj do zupy.
Do tego obrany kawałek selera i pora.
Następnie obrany czosnek, kilka ziaren ziela angielskiego,
liść laurowy oraz 1/4 łyżeczki pieprzu.

Posól 2 łyżeczki.
Możesz zamienić 1 łyżeczkę soli na 1 łyżeczkę
 przyprawy typu warzywko/wegeta.

Dodaj natkę pietruszki i 1 łyżkę suszonego kopru.

Zupę gotuj do miękkości warzyw (ok.25 minut).

Na koniec doprawiamy:
1 łyżeczkę soku z cytryny zmieszaną z 1 łyżką jogurtu
powoli dodawaj do zupy, ciągle mieszając.


Jeżeli stwierdzisz, że brakuje soli i pieprzu:
dosyp szczyptę kurkumy,
1 łyżeczkę masła,
szczyptę pieprzu i dopiero sól :)


0 komentarze:

Prześlij komentarz