Subscribe:

Labels

poniedziałek, 18 kwietnia 2016

Wiosenny krem szparagowy

Dzisiejsza zupa będzie totalnie zielona :)
Idzie wiosna, słońce świeci.
Pojawia się coraz więcej świeżych warzyw.
Powstrzymać się nie mogłam, jak zobaczyłam piękne, zielone szparagi :)
Od razu czułam ten delikatny smak i aromat :)

A jakie właściwości mają szparagi?

Mają mało kalorii :) To dla dietujących istotna sprawa (100 g to ok.18 kalorii).
Wspomagają wątrobę, wzmacniają organizm, działają moczopędnie.
Usprawniają proces trawienia - natomiast osoby z zaburzoną perystaltyką jelit
 muszą uważać na wzdęcia.
Szparagi zawierają dużo kwasu foliowego, który koi nasz system nerwowy,
regeneruje komórki organizmu, usprawnia krążenie i polecany jest kobietom w ciąży.
Do tego w tej niepozornej roślince znajdziemy:
witaminę C, E i Beta-karoten, wapń, fosfor, potas.

To co, gotowi na szybka dawkę zielonej energii ? :)


Składniki:

pęczek szparagów
1 kawałek pora (6 cm)
bulion warzywny 500 ml
sól, pieprz
czosnek
olej
1 łyżeczka masła


Wykonanie:

Szparagi myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
Odcinamy stwardniałe końcówki szparagów i wyrzucamy.
Szparagi kroimy w plasterki.


Pora dokładnie myjemy i siekamy na drobniejsze kawałeczki.


W garnku rozgrzewamy olej i podduszamy pora na małym ogniu,
aż zrobi się szklisty (ok.10 minut).
Następnie dodajemy szparagi i podduszamy kolejne 10 minut.

Posypujemy szczyptą suszonego czosnku (tylko szczypta).
Zalewamy bulionem warzywnym.
Dobrym sposobem jest zrobienie bulionu wcześniej i zamrożenie go na porcje
np.w formie kostek lodu lub w pojemniczkach.
Wtedy wystarczy wyjąc potrzebną ilość, podgrzać i gotowe.

Zupę gotujemy dalej ok.10 -15 minut -do miękkości warzyw.
Następnie dodajemy łyżeczkę masła (opcjonalnie)
i miksujemy wszystko na krem.
 Doprawiamy solą i pieprzem wg upodobania.


Zupę możemy podać z pieczywem czosnkowym lub grzankami.


0 komentarze:

Prześlij komentarz