Subscribe:

Labels

środa, 27 kwietnia 2016

Maślany ryż ze szpinakiem i szparagami

Takie kolorowe, proste danie z ryżem.
Warzywa uduszone na masełku, świeża papryka i kukurydza.
Do tego słony ser, który przełamie maślany posmak.

Takie szybkie danie, które można zapakować do pudełka
i zabrać do pracy.


 Składniki:

1/2 torebki ryżu
1/2 papryki czerwonej
2 łyżki kukurydzy z puszki
5 szparagów
garść szpinaku
ser szopski solankowy lub inny typu feta
1 łyżka czubata masła
sól, pieprz
oregano, bazylia


Wykonanie:

Ryż gotujemy wg wskazówek na opakowaniu.

Szparagi kroimy w plasterki (twarde końcówki odcinamy).
Na patelni roztapiamy masło.
Podduszamy szparagi.
Umyty szpinak wrzucamy na patelnię, podlewamy 1/2 szkl. wody.
Posypujemy oregano i bazylią.
Dusimy pod przykryciem, aż szpinak zmniejszy objętość.
Nie redukujemy bardzo powstałego sosu, bo potrzebny będzie nam,
 żeby ryż pochłonął cały smak masła.

Gotowy odsączony ryż dodajemy na patelnie ze szparagami i szpinakiem.
Dokładnie mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Na koniec wsypujemy kukurydze i paprykę ( nie dusimy już nic).

Mieszamy, posypujemy słonym serem.
Zjadamy na ciepło, chociaż smakuje dobrze na zimno jako sałatka ryżowa.

0 komentarze:

Prześlij komentarz