Subscribe:

Labels

piątek, 22 kwietnia 2016

Grillowany ser Halloumi

Jak pomyślę o rodzajach sera i mnogości ich smaków,
 można się pogubić.
Zapewne kilka lub kilkanaście rodzajów sera żółtego próbowaliście.
Białe też mają się nieźle w statystykach.
Nie wspominając o fecie i serach solankowych.
Mój ulubiony to polski oscypek i ser szopski z Bułgarii :)

Ale chyba znalazłam kolejnego kandydata do roli ulubionych :)

Ser Halloumi to cypryjski ser z mleka owczego
lub mieszanki mleka krowiego, koziego i owczego.

Często dodawana jest do niego mięta.
Jest bardzo elastyczny, półtwardy i ma wysoką temperaturę topnienia,
przez co rewelacyjnie sprawdza się przy grillowaniu i smażeniu.

Składniki:

ser Halloumi (kilka plastrów)
1/2 papryki czerwonej
5-6 pomidorów suszonych w oleju
sałata rzymska
sól, pieprz


Wykonanie:

Sałatę szatkujemy drobno i układamy na talerzu.
Pomidory suszone kroimy w paseczki
a paprykę w małe kawałeczki.
Wszystko układamy  na sałacie.
Oprószamy sola i pieprzem.
Możemy skropi także olejem, w którym były pomidory.

Na rozgrzanej patelni grillowej (natłuszczonej)
smażymy plastry sera, aż złapią złoty kolor.
Ser może lekko popękać ale -spokojnie - nie roztopi się na płasko :)

Kawałki sera układamy na sałacie.
Całość możemy posypać miętą.

0 komentarze:

Prześlij komentarz