Subscribe:

Labels

czwartek, 14 kwietnia 2016

Galaretka cytrusowa z agarem

Galaretka to jeden z najprostszych deserów.
Szybko torebeczka zalana wrzątkiem i odstawiona do stężenia i gotowe.

Jednak lubię pokusić się o coś nie z torebki, bo nie wiadomo,
 co tam w środku siedzi razem z żelatyną :)

Domowa lekka galaretka z cytrusów to jest to.
Wystarczy trochę świeżo wyciśniętego soku,
porcja agaru i mamy pyszną galaretkę.




Składniki:

100 ml soku z grejpfruta
100 ml soku z pomarańczy
1 łyżeczka agaru
2 łyżki wody
1 łyżka cukru (ewentualnie)


Wykonanie:

Sok wyciskamy świeżo przed zrobieniem deseru.
Potrzebujemy 200 ml płynu.

Do rondelka wlewamy 3 łyżki wody - doprowadzamy do wrzenia.
Wsypujemy 1 łyżeczkę agaru i mieszamy do rozpuszczenia.

Taka ilość agaru da nam galaretkę o dosyć luźnej konsystencji.
Jeżeli lubicie galaretkę ściętą na sztywno, dodajcie 2 łyżeczki.
Ja wolę taką lekką.

Lekko przestudzoną zawiesinę z agarem wlewamy do soku
i mieszamy dobrze.
Możemy dosłodzić wszystko, jeżeli grejpfrut jest za kwaśny. 
Wlewamy do foremki lub szklanki i odstawiamy do stężenia na kilka godzin.

Podajemy z owocami :)



0 komentarze:

Prześlij komentarz