Na świątecznym stole nie może zabraknąć jajek.
Zwykle to połóweczki z majonezem i szczypiorkiem.
Ja dla odmiany proponuję zrobić coś innego.
Jajka faszerowane z rybkami.
Słone, treściwe i bardzo sycące.
Składniki:
6 jajek
2 łyżki płaskie parmezanu
1/2 puszeczki sardeli (anchios)
2 łyżki szczypiorku siekanego
pieprz, sól
majonez
Ugotowane na twardo jajka studzimy i obieramy.
Szczypiorek siekamy na drobno.
Parmezan ścieramy(lub kupujemy starty).
Rybki odsączamy (5-6 sztuk) i kroimy w kawałeczki.
Zostawiamy też kilka rybek na ozdobę jaj.
Każde jajko kładziemy na boku, wcześniej odcinając boczek,
aby nie przewracało się.
Nożykiem wycinamy otwór na górze i wybieramy żółtko i miąższ,
tak aby powstały łódeczki / dziury do napełnienia farszem.
To co wydrążymy siekamy, dodajemy ser, bardzo drobno posiekane rybki,
szczypiorek, majonezu do smaku i trochę pieprzu.
Smakujemy i ewentualnie dosalamy.
Sugeruję Wam, żebyście nie solili za wiele, bo po odstaniu ser i rybki
nadają słonego smaku na maksa :)
Na koniec na wierzch układamy małe rybki.
0 komentarze:
Prześlij komentarz