Subscribe:

Labels

sobota, 20 lutego 2016

Puszyste Pancakes z jabłkami

Pyszne placuszki prosto z patelni.
Gdy dodamy do nich ulubione owoce i inne dodatki...
no cóż... dieta dopiero od jutra :)

W moim wydaniu pancakes z jabłkami - smażone na oleju kokosowym,
przekładane musem z fig.
Wszystko polane gorzką czekoladą...

Rozpusta :)



Składniki:

2 szkl. mąki pszennej
2 jajka
3 łyżki jogurtu greckiego
mleko (ok.3/4 szkl)
3 łyżki cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jabłka
esencja waniliowa (lub cukier waniliowy)
70 g masła


Wykonanie:

Do miski wbijamy jajka. Wlewamy jogurt i mleko.
Wszystko mieszamy na jednolitą masę
i wlewamy roztopione masło (lekko przestudzone).

W drugiej misce przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia.
Wlewamy do tego masę jajeczną.
W konsystencji ciasto powinno wyjść nam tak gęste, żeby trzymało się na łyżce.

Jabłka obieramy, kroimy w kosteczkę.
Dodajemy do ciasta.


Na koniec dodajemy esencję waniliową - korek od buteleczki,
lub 1 łyżkę cukru waniliowego.


Do smażenia placuszków możemy użyć zwykłej, dużej patelni
i za jednym razem robić 2-3 sztuki.
Jednak ,aby wszystkie były o jednakowej średnicy,
lepiej użyć małej patelenki (14-16 cm).
Zejdzie się dłużej z przygotowaniem większej ilości placków, ale będą idealne.

Odrobinę oleju kokosowego rozpuszczamy na dobrze rozgrzanej patelni.
Używamy najmniejszego palnika kuchenki - ogień przykręcamy na minimum.
Nakładając kolejne porcje ciasta, dokładamy oleju (dosłownie na czubku noża),
bo placki chłoną go troszkę.


Porcję smażymy powoli z jednej strony.
Gdy brzegi będą ścięte, a wierzch ciasta już nie będzie rzadki,
przekręcamy placka.
Smażymy z drugiej strony na złoto.


Każdy placuszek odsączamy na ręczniku papierowym.


W małym rondelku rozpuszczamy kilka kostek gorzkiej czekolady i 1 łyżeczkę oleju kokosowego.


Gotowe placki smarujemy ulubionym dżemem.
Ja użyłam musu figowego, ale możecie użyć takiego dodatku, na jaki macie ochotę.
Może to być np.miód, marmolada, masło orzechowe albo owoce.


Pancakes podajemy ułożone warstwowo, jeden na drugim.


Aby oszaleć z rozpusty, możemy dodać do tego polewę czekoladową, bitą śmietanę
i garść owoców.
Tu wyobraźnia nie zna granic :)





0 komentarze:

Prześlij komentarz