Subscribe:

Labels

czwartek, 20 lipca 2017

Zabielana zupa warzywna

Chociaż pogoda średnio nas rozpieszcza słońcem, to lato w pełni,
przynajmniej na straganach.

Młoda fasolka, bób, marchewka, koperek, ogóreczki...
Czego sobie dusza zapragnie.

A takie młode warzywka będą idealne na pożywną zupę...



Składniki:

2 plastry schabu
1 duża garść fasolki szparagowej
3 ziemniaki
dowolny makaron (1 szkl. suchego)
2 marchewki
kawałek selera
kawałek pora
1/2 pęczka kopru
2 łyż. śmietany
sól, pieprz
ziele angielskie, liść laurowy
przyprawa typu warzywko


Wykonanie:

Do garnka (średniej wielkości) wlewamy około 2 L wody.
Doprowadzamy do wrzenia.

W tym czasie kroimy schab w kostkę / małe kawałki
i wrzucamy na wrzątek.
Gotujemy chwilę i ściągamy powstałe ewentualne szumowiny.
Dodajemy 1 łyżkę warzywka, dużą szczyptę pieprzu, liść lauowy,
3-4 ziarenka ziela angielskiego.
Mięso gotujemy ok. 20 minut.

Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki.
Fasolkę oczyszczamy i dzielimy na mniejsze kawałeczki.
Tak samo robimy ziemniakami, selerem i porem. 
Warzywa wrzucamy do wywaru z mięsem.

Dodajemy porcję makaronu i uzupełniamy zupę wodą,
jeżeli ta trochę wyparowała.

Zupę gotujemy do miękkości warzyw.

Na koniec zdejmujemy z ognia, 
czekamy aż zupa lekko przestygnie
i dopiero wtedy zaprawiamy dwoma łyżkami śmietany lub jogurtu.

Dodajemy pokrojony koper i doprawiamy solą wg uznania.

0 komentarze:

Prześlij komentarz