Subscribe:

Labels

poniedziałek, 21 grudnia 2015

Babeczki z dżemem truskawkowym

Świąteczne babeczki.
W środku pyszny dżem truskawkowy, odrobina migdałów i wiórków kokosowych.



Składniki na 24 babeczki:

300 g roztopionego masła
1,5 szkl. cukru
1 szkl. mąki ziemniaczanej
1 szkl. mąki pszennej
1 łyżka ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki wiórków kokosowych
1 łyżka pokruszonych migdałów
dżem truskawkowy lub inny dowolny.


Wykonanie:

Masło roztapiamy w rondelku. Zdejmujemy z gazu, przelewamy do miski i dodajemy cukier. Mieszamy do rozpuszczenia cukru.
Dodajemy mąkę ziemniaczaną, ekstrakt waniliowy i 1 łyżkę wody.
Mieszamy dokładnie i oprószamy szczyptą soli.
Studzimy lekko.


Powoli dodajemy jajka - nieustannie mieszając ciasto łyżką.
Następnie wsypujemy mąkę pszenną i proszek do pieczenia.
Na koniec wsypujemy wiórki kokosowe i migdały.


Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni C.
Foremkę do babeczek wykładamy papilotkami.
Wylewamy ciasto. 
Do każdej babeczki dodajemy odrobinę dżemu.


Wstawiamy foremkę do piekarnika.
Wyjmujemy po 20 minutach.
Wystudzone babeczki ozdabiamy dowolnie lukrem, posypką, cukrem pudrem :)










0 komentarze:

Prześlij komentarz