Subscribe:

Labels

poniedziałek, 21 grudnia 2015

Pierogi

Tej potrawy nie trzeba nikomu przedstawiać.
Nadziewane czym tylko dusza sobie zapragnie.
Z mięsem, z kapustą i grzybami, ze szpinakiem, z serem, z owocami.
Możliwości bez liku.
Piegogi możemy podawać prosto z wody, albo też przysmażone na patelni.
Poniżej znajdziecie podstawowy przepis na ciasto
oraz na farsz mięsny i bezmięsny.



Ciasto na pierogi

Składniki:

1 kg mąki pszennej dobrej jakości
2-2,5 szkl. gorącej wody
1 jajko (opcjonalnie)
szczypta soli


Wykonanie:

Na stolnicę przesiewamy mąkę.
Dodajemy sól i jajko (jajko możemy pominąć).
Stopniowo dolewamy gorącą wodę i zagniatamy ciasto.
Woda do ciasta mam być na tyle gorąca, żeby nie parzyła w ręce, ale też nie byłą letnia.
Wyrabiamy ciasto aż będzie gładką kulą.
Odstawiamy aby odpoczęło - 30 minut pod przykryciem, np.pod miską.

Po tym czasie odrywamy po kawałku ciasta
i wałkujemy na cieniutko przy pomocy wałka.
Szklanką wycinamy kółka.
Na każde kółko kładziemy po 1 łyżeczce farszu i zlepiamy pierogi.

W garnku doprowadzamy do wrzenia wodę. Lekko solimy.
Wkładamy pierogi i gotujemy aż wypłyną na powierzchnię.
Jeszcze chwilę trzymamy we wrzątku i wyjmujemy łyżką cedzakową.
Studzimy.


Farsz kapusta i grzyby:

Składniki:

2 kapusty kwaszonej
500 g dowolnych suszonych grzybów (lub więcej)
2 cebule
sól, pieprz.

Wykonanie:

Grzyby moczymy w wodzie aż zmiękną. Płuczemy je i wylewamy wodę.
Przekładamy do garnka, zalewamy nową wodą i gotujemy 1 godzinę.

Cebulkę obieramy, szatkujemy i smażymy na oliwie aż zmięknie.

Kapustę odciskamy z nadmiaru wody.
Kroimy na drobniej. 
Umieszczamy w garnku i podlewamy 1 szklanką wody.
Gotujemy 30 minut i wyjmujemy łyżką cedzakową, bez nadmiaru płynu.

Ugotowane grzyby odsączamy i razem z cebulą mielimy maszynką do mielenia mięsa.
Zmieloną masę łączymy z kapustą.
Doprawiamy solą i pieprzem wg upodobań.


Farsz mięsny:

Do farszu kapustno-grzybowego dodajemy po prostu dowolne mięso.
Może to być kawałek szynki wieprzowej ugotowanej w osolonej wodzie.
Mięso po ugotowaniu mielimy razem z grzybami i cebulą.
Potem łączymy z kapustą.
Doprawiamy do smaku.
--------------------------------------



Jak przechowywać pierogi?

O ile uda nam się nie zjeść wszystkiego od razu :) możemy zamrozić część pierogów.
Po wystudzeniu układamy pierogi na drewnianej desce i wkładamy do zamrażalnika.
Po godzinie wyjmujemy i chowamy pierożki do torebki.
Wtedy nic się nie poskleja.

Gdy chcemy przetrzymać świeże pierogi w lodówce i zjeść np. następnego dnia,
każdego pieroga smarujemy olejem i układamy w misce.
Wtedy pierożki nie skleją się i nie porwą przy wyjmowaniu.



0 komentarze:

Prześlij komentarz