Subscribe:

Labels

niedziela, 27 grudnia 2015

Ciasto makowe

Coś dla osób, które nie lubią tradycyjnego, ciężkiego makowca,
czyli idealne dla mnie :)
Ciasto bez mąki, jest za to kasza manna :)
Bardzo wilgotne, słodkie.
A do tego jest banalnie proste...



Składniki:

250 g maku (mielonego lub z puszki)
6 jajek
150 g masła
6 łyżek kaszy manny (semoliny)
150 g cukru
400 g startych obranych jabłek
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka proszku do pieczenia


Wykonanie:

Masło roztapiamy w rondelku - studzimy.
W misce mieszamy jajka z cukrem.


Dodajemy resztę składników oraz jabłka.
Miksujemy, powoli wlewając roztopione masło.


Foremkę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia 
lub smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą /mąką (lepiej wg mnie mąką).


Wylewamy ciasto. Pieczemy 50 minut w 170/180 st.C.(góra-dół).


Ciasto z powodzeniem możemy przechowywać w lodówce przez naprawdę długi czas.
Jest bardzo wilgotne i na początku może Wam się wydawać, że jest zakalcem :)





0 komentarze:

Prześlij komentarz