Subscribe:

Labels

niedziela, 13 grudnia 2015

Dorsz w pesto z pietruszki

Świąteczna ryba kojarzy mi się ze smażeniem karpia.
Jest smaczny, ale rybie pieczonej też nic nie brakuje :)
Poniżej przepis na "Zieloną Rybę".



Składniki:

2 płaty dorsza ze skórą
pęczek natki pietruszki
1 mały ząbek czosnku lub 1/3 łyżeczki czosnku suszonego
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki pieprzu
100 ml oleju (oliwa z oliwek, rzepakowy, słonecznikowy)
50 g pestek słonecznika
skórka otarta z 1 cytryny


Wykonanie:

Cytrynę dokładnie szorujemy. Ścieramy skórkę.
Pestki słonecznika chwilkę prażymy na suchej patelni.


Pęczek natki pietruszki myjemy i wkładamy do malaksera.
Dodajemy pestki słonecznika, sól i pieprz, czosnek oraz oliwę.


Rozdrabniamy. W smaku może wydawać się za słone, ale w połączeniu z mdłą rybą,
smaki się uzupełniają i nie czuć soli.
 Aczkolwiek jeżeli uważacie,że jest jej za dużo - dodajcie mniej.
Najwyżej później dosolicie rybę :)


Rybę układamy na brytfance. Oprószamy szczyptą soli.
Obkładamy zrobionym pesto z pietruszki.


Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 190 st.C. Pieczemy (bez przykrycia) ok.20 minut.


Wyjmujemy za pomocą łopatki. Możemy zjeść rybę z pieczywem, solo lub z ulubioną surówką.




0 komentarze:

Prześlij komentarz