Subscribe:

Labels

niedziela, 20 grudnia 2015

Pieczone bataty i topinambur

Brzmi egzotycznie?
Czym są bataty pewnie większość dobrze wie.
 Słodkie ziemniaki są coraz bardziej popularne w kuchni.
Natomiast topinambur?
Z czym to się je?

Poznajcie smak słonecznika bulwiastego :)



Topinambur przywędrował do Europy w XVII wieku.
Niestety szybko został wyparty przez ziemniaki i zapomniany.
Powoli wraca do łask.

Czy jest wartościowy?

Okazuje się, że tak. Zwłaszcza dla osób, które chorują na cukrzycę.
Topinambur nie zawiera skrobii, ale inulinę (ok.18%),
 która w procesie przemiany materii zamienia się we fruktozę
 (cukier prosty dobrze tolerowany przez diabetyków).
Tym samym nie powoduje gwałtownych skoków glukozy we krwi
i może być stosowany w profilaktyce cukrzycy,
Słonecznik bulwiasty dobrze wpływa na przemianę materii, 
korzystnie reguluje pracę układu krwionośnego
oraz zawiera potas, żelazo i tiaminę.

Ja pomieszałam topinambur i bataty :)
Wyszło pysznie :)



Składniki:

kilka bulw topinambura
2 małe bataty lub 1 duży
pół główki czosnku
kilka pomidorków koktajlowych
pół czerwonej papryki
ser solankowy kozi
pół cebuli
sól, pieprz, lubczyk


Wykonanie:

Topinambur obieramy i chwilę moczymy w wodzie
 z dodatkiem soku z cytryny, aby nie pociemniał.


Bataty, paprykę, cebulę obieramy i kroimy na kawałki.
Czosnek przecinamy w poprzek i używamy połówki.
Topinambur kroimy na kawałki.
W brytfance mieszamy pokrojone składniki.
Posypujemy suszonym lubczykiem, pieprzem i solą.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st.C 
i pieczemy do miękkości warzyw (ok.30-40 minut).
W tym czasie na patelni podsmażamy pomidorki koktajlowe pokrojone na pół.


Gotowe upieczone warzywa posypujemy pokruszonym serem (słonym),
dodajemy pomidorki. Pieczony czosnek wyciskamy z osłonki, którą wyrzucamy.
Mieszamy wszystko i zjadamy ze smakiem :)





0 komentarze:

Prześlij komentarz