Subscribe:

Labels

poniedziałek, 21 grudnia 2015

Kaczka pieczona

Wyśmienite miękkie mięso, rozpływające się w ustach.
Coś zamiast zwykłego kurczaka.
Nie wymaga wiele, jedynie cierpliwości przy piekarniku :)
Reszta robi się sama.



Składniki:

1 kaczka (ok.2 kg)
1 łyża majeranku
1 łyżka estragonu
1 łyżka soli
1 łyżka masła
pieprz do smaku


Wykonanie:

Kaczkę oprawiamy, wyjmujemy wnętrzności (o ile posiada)
lub gotową wyczyszczoną kaczkę płuczemy pod bieżącą wodą.
Do dużej miski wlewamy wodę i solimy 1 łyżkę.
Wkładamy w taką wodę kaczkę i zostawiamy na 30 minut.

Po tym czasie wyjmujemy i osuszamy kaczuchę.
Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym.
Obficie posypujemy majerankiem i estragonem.
Nacieramy także w środku kaczki.
Dodajemy pieprz czarny - po wierzchu.
Możemy jeszcze posypać solą.
Na wierzch układamy wiórki masła.


Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni C.
Wkładamy kaczkę i pieczemy 30 minut bez przykrycia.
Po tym czasie przykrywamy pokrywką naczynia żaroodpornego,
zmniejszamy temperaturę do 180 stopni.
Pieczemy dalej 2 godziny.
Gotową kaczkę wyjmujemy a wytopiony tłuszcz zlewamy do słoika
i zostawiamy do smażenia lub wykorzystania w innej potrawie :)


0 komentarze:

Prześlij komentarz