Subscribe:

Labels

sobota, 5 grudnia 2015

Kurczak z pieczarkami

Kiedyś w księgarni widziałam książkę z tysiacem sposobów na kurczaka :)
Aż tyle można z niego zrobić?
Widocznie tak :)
Ja mam kilka sprawdzonych przepisów na smakowite danie z piersi kurczaka,
chociaż możecie użyć tu zamiennie każdego innego mięska.
Na pewno wyjdzie smacznie.
Oto jeden z przepisów.



Składniki:

500 g pieczarek
1 cebula
1 pierś z kurczaka
2 łyżki mąki ryżowej
Przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona, kurkuma, lubczyk.


Wykonanie:

Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki.
Przyprawiamy:
sól 1/2 łyżeczki
pieprz 1/3 łyżeczki
papryka czerwona słodka 1/2 łyżeczki
1 łyż. oleju.
Mieszamy i smażymy na złoto.


W garnku gotujemy ok.1 L wody.
Dodajemy po 1 łyżeczce kurkumy i lubczyku.
Do wrzątku wsypujemy usmażonego kurczaka i gotujemy na małym ogniu.

Pieczarki myjemy.
Smażymy na patelni na rumiano, po czym wrzucamy do garnka z kurczakiem.


To samo robimy z pokrojoną cebulką.


Wszystkie składniki mieszamy w garnku.
Gotujemy ok. 25 minut.
Jeżeli sos będzie za rzadki, możemy zagęścić go mąką, np.ryżową.
(mąkę mieszamy oddzielnie z odrobiną sosu, a potem dodajemy powoli do reszty, mieszając)


Gotowe.
Możemy zjeść tak jak to przygotowałam.
Aczkolwiek z ziemniakami lub kaszą jaglaną będzie smakowało znakomicie.














0 komentarze:

Prześlij komentarz