Subscribe:

Labels

środa, 2 grudnia 2015

Bezglutenowe amarantusowe kotleciki

Jesteś bezglutenowcem a marzysz o prawdziwym schabowym?
Bardzo łatwo zastąpić bułkę tartą preparowanymi nasionami szarłatu.
Brzmi strasznie prawda :)
Ale takie nie jest! Na początek coś prostego :)


 Pierś z kurczaka w panierce z poppingu z amarantusa.


Poppingu możemy użyć do panierek, jako dodatek do jogurtów, owsianek czy wymieszać z miodem.
Amarantus ma wysokie wartości odżywcze.
Polecany jest osobom chorym na celiakie, alergie i schorzenia miażdżycowe.
Zalecany sportowcom oraz osobom starszym.
Szarłat obniża poziom cholesterolu, wzmacnia układ nerwowy.
Pomaga także na chory żołądek i reguluje trawienie.
Z amarantusa można zrobić mąkę, która zawiera 
magnez, wapń (100g -30% dziennego zapotrzebowania) i żelazo (aż 50% zapotrzebowania).
Ze względu na taką zawartość żelaza zaleca się amarantus dla kobiet w ciąży i osób z anemią.
Sporo wapnia pomaga osobom ze schorzeniami układu kostnego.

Ja mam szybką wersję kotlecików z piersi kurczaka.

Składniki:

1 pierś z kurczaka
Popping z amarantusa
1-2 jajka
sól, pieprz
olej do smażenia

Wykonanie:

Pierś myjemy, osuszamy.
Kroimy na kotleciki - lekko tłuczemy.
Obsypujemy solą i pieprzem.
Jajka roztrzepujemy w miseczce.
Wkładamy pierś do jajek.
Moczymy chwilę i panierujemy w poppingu z amarantusa.
Smażymy na rozgrzanym oleju.
Podajemy z ulubionym dodatkiem.






0 komentarze:

Prześlij komentarz