Subscribe:

Labels

czwartek, 10 grudnia 2015

Sałatka jarzynowa wg 5 Przemian


Z wywarów warzywnych czy mięsno-warzywnych zostają nam marchewki, pietruszki, które zwykle wyrzucamy.
Nie róbcie tego :) 
Przypominam cudowną pastę kanapkową z warzyw i mięska porosołowego :

Jeżeli nie macie ochoty na pastę, to sałatka jarzynowa będzie jak znalazł.



Składniki:

marchewki, pietruszki i seler z gotowanego rosołu lub wywaru warzywnego
3 jajka gotowane na twardo
3 łyżki groszku zielonego konserwowego
1 cebula
sól, pieprz,kurkuma
musztarda delikatesowa
 majonez
1 łyż.oleju do sałatek
3 ogórki kwaszone + 2 łyżki soku z ogórków kwaszonych.

Wykonanie:

Marchewkę, pietruszkę i seler kroimy w kostkę. Wrzucamy do miski.


Przy każdym nowo dodanym składniku mieszamy sałatkę.
Dodajemy 1 łyżkę oleju, 3 jajka ugotowane na twardo ( drobno posiekane)
oraz groszek konserwowy ( możemy dodać w tym miejscu także kukurydzę konserwową).


Siekamy cebulkę i dodajemy do sałatki.
Następnie 1 łyżeczka (kopiasta) musztardy oraz pieprz czarny 
(pieprzem obsypujemy całą sałatkę po wierzchu, na oko :) ok.1/3 łyżeczki).
Solimy tak jak pieprzem - po wierzchu.
Mieszamy dokładnie i dodajemy pokrojone ogórki kwaszone i sok z ogórków (2 łyżki),
Jak ktoś lubi może tu dodać trochę natki pietruszki.
Oprószamy szczyptą kurkumy.

Dodajemy ok. 2 łyżki majonezu (lub mniej, jeżeli nie lubimy tak dużej ilości).
Dokładnie mieszamy i próbujemy.
Jeżeli brakuje smaku, doprawiamy po kolei:
pieprz, musztarda, sól (próbując przy każdym składniku).


Najlepiej odstawić sałatkę na kilka godzin, aby smaki się przegryzły.
Od razu po zrobieniu sałatka może wydawać się za musztardowa, za pieprzna, za słona - po nocy w lodówce ma smak idealny, bez doprawiania.

0 komentarze:

Prześlij komentarz