Subscribe:

Labels

niedziela, 13 grudnia 2015

Śledzie w sosie majonezowym

Na świątecznym stole obok tradycyjnych śledzi w zalewie octowej czy w oleju
pojawiają się także inne pyszności.
W tym śledzie w sosie majonezowym.
Nie wymagają dużo pracy a cieszą smakiem :)



Składniki:

3 filety śledziowe a'la matias
 150 g jogurtu naturalnego ( lub śmietany)
2 czubate łyżki majonezu
2 ogórki konserwowe
1/2 cebuli
1 łyżeczka suszonego koperku
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
 1 łyżeczka z soku z cytryny

Wykonanie:

Śledzie moczymy przez godzinę w zimnej wodzie.
Po tym czasie płuczemy, osuszamy na ręczniku papierowym.
Kroimy w małe kawałki.


W miseczce mieszamy jogurt, majonez.
Dodajemy pokrojone ogórki konserwowe, drobno posiekaną cebulkę,
 suszony koperek, pieprz i sok z cytryny.


Gotowy sos mieszamy ze śledziem.


Zostawiamy w lodówce na noc do przegryzienia się smaków :)


Gotowe :)





0 komentarze:

Prześlij komentarz