W sezonie ogórkowym ogórki konserwowe i kiszone to podstawa.
Ale inne przetwory tez są znakomite.
Dzisiaj przepis na sałatkowe ogóreczki z dodatkiem chilli.
Pokrojone w plasterki, długo marynowane i zapakowane do słoików.
Później wystarczy odkręcić pokrywkę i gotowe ogóreczki
kłaść na kanapkę :)
Idealne dla osób, które lubią delikatny posmak chilli.
Składniki:
2,5 kg ogórków
3 łyżki soli
8 łyżek oliwy
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonej papryczki chilli
60 dkg cukru
1,5 szkl. octu (10%)
Wykonanie:
Ogórki dokładnie myjemy.
Wszystkie kroimy w plasterki i wsypujemy do dużej miski.
Do ogórków dodajemy sól, oliwę, czosnek (w plasterkach lub przeciśnięty)
oraz 1 łyżeczkę chilli - dla lubiących ostrość można się
pokusić o dodanie ciut więcej :)
Całość mieszamy i zostawiamy na 6 godzin.
W tym czasie ogórki puszczą sok.
Po 6 godzinach dodajemy ocet i cukier.
Ponownie dokładnie mieszamy i zostawiamy na 12 godzin.
Po tym czasie ogórki przekładamy do umytych słoików.
Sok, który ogórki puściły też wlewamy
razem z ogórkami do słoików.
Słoiki pasteryzujemy w kąpieli wodnej
przez kilka minut (2-3 min.) od zagotowania.
Wtedy plasterki będą lekko chrupiące.
Jeżeli lubicie ogórki bardzo miękkie, pasteryzujcie je 10-15 minut.
0 komentarze:
Prześlij komentarz