Subscribe:

Labels

sobota, 16 lipca 2016

Chłodnik ogórkowy

Zupa w wersji na zimno jest idealna na upały.
I chociaż za oknem mało słońca, warto pamiętać, że, gdy już wyjdzie,
w lodówce może czekać on - CHŁODNIK.

Idealnie odświeżający, chłodzący i do tego smaczny.

A chłodników na świecie wiele...
Bułgarzy mają Tarator, Grecy Tzatziki, Hiszpanie Gaspacho,
Rosjanie Okroszkę, Francuzi Vichysoisse.
My mamy chłodnik np.z botwinki.
Ile ludzi tyle przepisów!

Nazwijcie go jak chcecie :)
Dzisiaj najprostszy chłodnik ogórkowy!




Składniki:

2 ogórki szklarniowe (długie)
lub kilka ogórków gruntowych
500 ml jogurtu
1 duży ząbek czosnku
1 łyżka soku z cytryny
pół pęczka koperku
sól, pieprz
+ 1 ogórek pokrojony w kosteczkę do podania
i kilka rzodkiewek



Wykonanie:

Ogórki myjemy i obieramy.
Wydrążamy gniazda nasienne
 (nie wyrzucajcie ich - Zróbcie lemoniadę ogórkową)
i kroimy ogórki na kawałki.


Ogórki wrzucamy do wysokiego naczynia.
Dodajemy obrany czosnek, jogurt, sok z cytryny,
koperek, sól i pieprz do smaku.

Miksujemy blenderem do połączenia składników.

Smakujemy i ewentualnie dodajemy sól, pieprz, cytrynę.
Śmiało z solą i pieprzem, zupy na zimno wymagają 
mocniejszego przyprawienia.
Jeżeli lubicie czosnek, dodajcie go więcej.

Wstawiamy do lodówki i chłodzimy.
Najlepiej smakuje na następny dzień :)


Przed podaniem, chłodnik posypujemy 
pokrojonymi  kawałkami ogórka i rzodkiewki.
Ozdabiamy koperkiem.



0 komentarze:

Prześlij komentarz