Ogórek i awokado to ostatnio modne połączenie.
Na blogu dalej ogórkowy szał, dlatego i takiego chłodnika
nie mogłam sobie odpuścić.
Smakuje bardzo podobnie do zwykłego chłodnika z ogórka,
jednak dzięki awokado konsystencja jest bardziej kremowa i treściwa.
Dla mnie jest to sposób na przemycenie awokado do jadłospisu
w postaci niezauważalnej :)
Samo zdrowie w zielonej postaci :)
Składniki:
1 awokado
2 ogórki zielone
pęczek koperku
1 jogurt
1-2 ząbki czosnku
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
Wykonanie:
Awokado i ogórki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
Z czosnku usuwamy łupinę, koperek myjemy.
Do wysokiego naczynia wrzucamy wszystkie składniki
i miksujemy na gładki mus.
Przyprawiamy dosyć odważnie.
Awokado jest mdłe, dlatego potrzebujemy sporo
soku z cytryny, soli i pieprzu.
Najlepiej smakuje po schłodzeniu minimum godziny.
0 komentarze:
Prześlij komentarz