Subscribe:

Labels

poniedziałek, 30 listopada 2015

Ciasto budyniowe bez pieczenia

Coś słodkiego dla łasuchów.
Ciasto, którego zrobienie zajmuje kilka minut :)
Już z lekko świąteczną nutką.
Pachnące cynamonem i kardamonem.
Ze słonym posmakiem na koniec :)



Składniki:

1 opak. słonych krakersów
2 budynie
500 ml mleka (może być dowolne roślinne)
4 łyżeczki cukru (może być brązowy)
2 łyżki cukru waniliowego 
3 jabłka
sok z 1 cytryny
2 łyż.dowolnego dżemu (u mnie gruszkowy)
cynamon, kardamon

Wykonanie:

Warstwę krakersów układamy na brytfance.


Gotujemy budyń w  proporcji:
2 budynie na 500 ml mleka.


Ciepły budyń wylewamy do formy i układamy na niej warstwę krakersów.


Wierzch smarujemy dowolnym dżemem.


Obieramy jabłka, kroimy w cząstki i wkładamy do miski z wodą i sokiem z 1 cytryny.
Jabłka nie ściemnieją i nabiorą kwaśnego posmaku.
Odsączamy jabłka.


Posypujemy je cynamonem, kardamonem i cukrem waniliowym.


Na gorącej patelni dusimy jabłka aż zmiękną, a przyprawy pociemnieją.
(Jabłka możemy lekko podlać wodą, jeżeli będą przywierać za mocno).


Układamy plasterki na wierchu ciasta.
Zostawiamy ciasto na noc w lodówce do ściśnięcia masy budyniowej.


Pyszności!!!


0 komentarze:

Prześlij komentarz