Subscribe:

Labels

piątek, 27 listopada 2015

Pasta z warzyw i mięsa wg Pięciu Przemian

Gotujecie rosół i wyrzucacie warzywa, które pływają w garnku?
Zjadacie tylko trochę ugotowanego mięska?
Od dzisiaj nigdy nie wyrzucicie niczego z rosołu!
Przed wami moja ulubiona pasta na kanapki :)
Słodka, lekko pikantna.

Składniki:

Warzywa porosołowe i mięsko 
z rosołu :
Przyprawy: 
kminek mielony, pieprz ziołowy/ czarny/kolorowy do wyboru,
imbir,lubczyk, sól, bazylia, majeranek.

Wykonanie:

Warzywa i mięso mielimy w maszynce do mielenia mięsa.


Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju.
Przekładamy mieloną masę.


Doprawiamy w kolejności:
1 łyżeczkę kminku, 1/2 łyżeczki dowolnego pieprzu,
1/2 łyżeczki imbiru, 1 łyżeczkę lubczyku.
Solimy do smaku ok.1 łyżeczkę.
Dosypujemy bazylii i majeranku - po odrobinie.
Smażymy 10 minut, mieszając.
Studzimy i gotowe.


Pasta jest słodka w smaku, z nutką ostrości.
Pachnie rosołem.
Można nią posmarować kanapki, zjeść jako dodatek do obiadu.

Ewentualnie jak ja - można zjeść łyżką bez opamiętania :)







0 komentarze:

Prześlij komentarz