Wydaje się to proste, prawda?
Jednak zanim zrobiłam sadzone z idealnie rozpływającym się żółtkiem,
robiłam to źle, długo i niefortunnie przewracając jajka...
Przed Wami najprostszy, najszybszy i najłatwiejszy sposób...
a przy okazji najczystszy (bez chlapania z patelni)
na jajka sadzone z płynny żółtkiem.
Składniki:
2 jajka
1 łyżka oleju
sól, pieprz
Wykonanie:
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju.
Musi być dobrze rozgrzany.
Wbijamy ostrożnie dwa jajka i wyłączamy na chwilę gaz.
Posypujemy pieprzem po całości.
Solą posypujemy tylko żółtka (dosyć obficie).
Przykrywamy patelnię pokrywką.
Włączamy gaz i nastawiamy najmniejszy ogień.
Smażymy kilka minut, sprawdzając jak wyglądają żółtka.
Gdy lekko pokryją się białą warstewką, są gotowe.
Cieplutkie jajka, z płynnym żółtkiem po nacięciu :)
Przepyszne...
0 komentarze:
Prześlij komentarz