Gdy przychodzi wiosna i pojawiają się młode warzywa,
w większości stanie w kuchni nie zajmuje wiele czasu.
Warzywa gotują się szybko, są smaczne w jak najprostszej postaci
i naprawdę niewiele im potrzeba.
Najlepszy wiosenny obiad to oczywiście młode ziemniaczki
w towarzystwie fasolki szparagowej.
Do tego jajko sadzone i sosik koperkowy.
Myślę, że wylizanie talerza nie będzie przesadą :)
Składniki na 1 porcję:
4 ziemniaki
1 jajko
garść fasolki szparagowej
1 łyżeczk ajogurtu
1 łyżeczk amajonezu
koperek świeży
sól, pieprz
Wykonanie:
Danie jest bardzo proste w wykonaniu,
nie zajmie Wam więcej jak 30 minut.
Ziemniaczki szorujemy szczoteczką pod bieżącą wodą (nie obieramy).
Wrzucamy na wrzącą wodę i solimy lekko.
W drugim rondelku gotujemy wodę, solimy
i wrzucamy oczyszczoną fasolkę szparagową.
Warzywa gotujemy do miękkości.
W tym czasie przyrządzamy sos.
Łączymy jogurt, majonez i posiekany koperek.
Jeżeli ktoś lubi czosnek, można dodać mały ząbek na smak do całości.
Gotowe warzywa odcedzamy i wyjmujemy na talerz,
polewamy sosem koperkowym.
Na koniec robimy sadzone jajko i układamy je na wierzch dania.
Jak zrobić idealne sadzone możecie poczytać tutaj:
Jedząc, pozwalamy, aby żółtko rozpłynęło się po całym talerzu
i obtoczyło warzywa.
Pychotaaaaa...
0 komentarze:
Prześlij komentarz