Czerwiec zasypuje nas bogactwem pysznych warzyw.
Szczerze, to nic bym innego nie gotowała.
Potem tylko posypać ziołami lub jakimś sosem
i obiad gotowy.
Na pewno z domową kuchnią kojarzą Wam się
warzywa okraszone bułeczką tartą.
Taki kolejny smak z dzieciństwa.
Czerwiec zaczął się dniem dziecka i jakoś wszystkie
potrawy w tym miesiącu
kojarzą mi się z daniami, które jadłam za małego.
Pomijam, że przez lata mój gust kulinarny dobrze się pokręcił
i czasami wydziwiam, ale klasycznych dań nie odmówię :)
(No może po lekkim przerobieniu...)
Na wiosennym talerzu dzisiaj:
kalafior i fasolka szparagowa okraszona bułeczką tartą,
młode ziemniaczki z koperkiem.
A dla spragnionych białka -jajko :)
Składniki:
kilka młodych ziemniaków
1/4 główki kalafiora
garść młodej fasolki szparagowej
koperek
2 łyżki masła + 1 łyżka bułki tartej
1 jajko
Wykonanie:
Ziemniaczki obieramy i gotujemy do miękkości
w osolonej wodzie.
Kalafior dobrze płuczemy, dzielimy na kawałeczki
i gotujemy do miękkości.
Tak samo robimy z fasolką.
Ciepłe warzywa wyjmujemy na talerz
i okraszamy zasmażaną bułką tarta.
Na patelni roztapiamy masło, wsypujemy bułkę tartą
i mieszamy aż ładnie się przyrumieni.
W wersji bezglutenowej możemy na maśle podsmażyć
amarantus preparowany lub grubo zmieloną mąkę z ciecierzycy.
Dla chętnych dodajemy do obiadu jajko sadzone,
które najlepiej zrobić z tego przepisu:
0 komentarze:
Prześlij komentarz