Gdyby zapytać się większości osób, jaki smak z dzieciństwa
wpada Ci na pierwszą myśl,
to pewnie w czołówce pojawiłyby się dania z truskawkami.
Takim truskawkowym hitem, znanym pewnie wielu, są
GNIECIONE TRUSKAWKI Z MAKARONEM.
Koniecznie gniecione widelcem albo tłuczkiem :)
Truskawki, cukier, śmietana lub jogurt i kluski.
Kto by nie lubił takiego zestawienia...
Składniki:
miseczka truskawek
2 łyżki śmietany lub jogurtu
1 łyżka cukru
porcja makaronu (u mnie bezglutenowy)
Wykonanie:
Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
W tym czasie myjemy truskawki, osuszamy i odrywamy szypułki.
Do miseczki z truskawkami dodajemy cukier i jogurt.
Całość ugniatamy widelcem albo tłuczkiem.
Koniecznie pogniećcie truskawki tak, aby były w sporych kawałkach.
To cała tajemnica smaku :)
Jeżeli brakuje Wam słodyczy, możecie dodać cukru lub innego słodzika.
Makaron odcedzamy i polewamy sosem truskawkowym.
Wcinamy aż miło na śniadanie, obiad i kolację :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz