Truskawki są pyszne, jednak sezon na nie nie trwa wiecznie.
Dlatego warto zamkną ich smak w słoiku
i w zimowe wieczory uchylić pokrywkę i przypomnieć sobie
jak smakuje odrobina słońca :)
Dżem truskawkowo bananowy.
Składniki:
(ok. 7 słoików 250 ml)
2 kg truskawek
6 bananów (najlepiej mocno dojrzałych)
500-600 g cukru
sok z 1 cytryny
1 laska wanilii
2 opak. żelfix 3:1 (opcjonalnie)
Wykonanie:
Truskawki myjemy, osuszamy i szypułkujemy.
Zasypujemy 500-600 g cukru i ugniatamy pałką do ziemniaków.
Wstawiamy na gaz i doprowadzamy do wrzenia.
W tym czasie kroimy banany i zalewamy sokiem z 1 cytryny.
Gdy truskawki się rozpadną w gotowaniu,
dodajemy banany oraz wyskrobujemy ziarenka z 1 patyczka wanilii
i wrzucamy do dżemu.
Mieszamy, możemy pougniatać pałką w trakcie gotowania.
Pilnujemy aby dżem nie wykipiał.
Teraz mamy dwie metody zrobienia dżemu.
1 metoda:
Czekamy aż owoce się połączą i wtedy wsypujemy 2 opakowania żelfiksu.
Mieszamy 5 minut dokładnie i jeszcze gorący dżem wlewamy do wyparzonych słoiczków.
Zakręcamy i ostawiamy na godzinę do góry nogami.
2 metoda:
Zmniejszamy gaz i gotujemy dżem, aż cześć wody wyparuje.
Banany bardzo ładnie zagęszczają dżem.
Jednak trzeba dłużej redukować objętość i pilnować, a
by dżem nie przywarł.
Potem do słoiczków i do góry nogami na godzinę.
Słoiczki chowamy w ciemne i chłodne miejsce.
Ja trzymam je w piwnicy.
Używamy do naleśników, deserów, lodów, kanapek
lub wyjadamy łyżką ze słoika :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz