Brakuje Wam pomysłu na szybką przekąskę w pracy,
ciekawą sałatkę, której jeszcze nie próbowaliście?
Przepis zgarnięty od koleżanki, która poczęstowała mnie
takim oto wynalazkiem, pamiętając, że ma być bez mięsa,
bez glutenu, bez marchewki i laktozy :)
Pyszna sałatka z makaronem, z ogórkiem
marynowanym w sosie sojowym.
Rewelacja :)
Składniki:
1 ogórek szklarniowy
1 porcja makaronu ryżowego
2 łyżi miodu
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego
chilli suszone
sezam
szczypiorek
mięta
Wykonanie:
Makaron przyrządzamy wg wskazówek na opakowaniu.
Następnie przelewamy zimną wodą.
Ogórka obieramy, kroimy wzdłuż i pozbywamy się pestek.
Kroimy go w plasterki.
W miseczce łączymy miód, ocet, szczyptę chilli, sos sojowy
oraz 1/3 szkl. wody.
Takim sosem zalewamy ogórki i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Następnie łączymy gotowy makaron z ogórkami
i pozostałym po nich sosem.
Posypujemy posiekanym szczypiorkiem,
listkami mięty.
Dla lubiących sezam, posypujemy nim sałatkę.
0 komentarze:
Prześlij komentarz