Pomimo, że najbardziej pożądanym obiadem w moim domu są zwykłe gołąbki,
to czasami trzeba zrobić coś innego dla odmiany.
Dlatego dzisiaj składniki na gołąbki
zamieniłam na kotlety gołąbkowe :)
Będzie to znany smak, a jednak pod inną postacią.
Do tego sos pomidorowy, ziemniaki i można wcinać.
Składniki:
1/2 kapusty pekińskiej
500 g mięsa mielonego (u mnie indyk)
100 g ryżu
1/2 cebulki
1 słoik przecieru pomidorowego (nie koncentratu)
1 łyżka mąkui kukurydzianej
sól, pieprz
Wykonanie:
Ryż gotujemy wg wskazówek na opakowaniu,
odcedzamy i studzimy.
Kapustę szatkujemy na drobno, solimy (1 łyżeczka)
i ręką ugniatamy ją w misce aż lekko zmięknie,
Cebulkę kroimy drobno.
Mięso mielone łączymy z kapustą, cebulką i ryżem.
Dodajemy 2-3 łyżki wody i dobrze wyrabiamy.
Doprawiamy solą i pieprzem wg własnego upodobania.
Wyrabiamy ponownie i formujemy kotleciki.
Do masy mięsnej nie dodawałam jajka, natomiast możecie
jedno wbić, jeżeli lubicie ściślejsze mięso.
Kotlety obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu,
aż lekko się zrumienią.
Odkładamy na talerz.
Szykujemy sos pomidorowy, w którym poddusimy kotlety.
2 szkl. wody łączymy z przecierem pomidorowym.
Dodajemy sól i pieprz -po dużej szczypcie.
Doprowadzamy do wrzenia.
Następnie sos zagęszczamy mąką kukurydzianą,
zmieszaną z 1/2 szkl.zimnej wody.
Stopniowo wlewamy zawiesinę mąki do sosu
i sprawdzamy czy gęstość jest dobra.
Sos doprowadzamy ponownie do wrzenia, dobrze mieszamy
i wkładamy do niego kotlety.
Najlepiej układać je pionowo, wtedy zmieszczą się wszystkie.
Zmniejszamy ogień do minimum
i dusimy kotlety ok.20 minut
Podajemy z gotowanymi ziemniakami, polane sosem :)
Ciekawy przepis.Muszę go wypróbować.
OdpowiedzUsuń