Przetwory ogórkowe zostawiam w spokoju...
Piwniczka już ugina się od pyszności w słoikach.
Ale póki ogóraski są, trzeba korzystać :)
Na początku zróbcie najlepsze ogórki małosolne,
a później zamieńcie je w pyszną zupę ogórkową :)
Składniki:
6 ogórków małosolnych
4 ziemniaki
2 marchewki
2 pietruszki
1 cebula
1 ząbek czosnku
natka pietruszki
2 łyżki śmietany lub jogurtu
1 łyżka oleju roślinnego
kurkuma
ziele angielskie
listek laurowy
sól, pieprz
Wykonanie:
Nastawiamy garnek z wodą ok. 2 L.
Doprowadzamy do wrzenia.
Na wrzątek wrzucamy listek laurowy i sporą szczyptę kurkumy.
Marchewkę i pietruszkę obieramy, ale nie kroimy.
Wrzucamy do zupy.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
Dodajemy do garnka.
Cebulę obieramy i w całości wkładamy do zupy.
Dodajemy ziele angielskie, ząbek czosnku bez łupiny
oraz 1/2 łyżeczki pieprzu.
Gotujemy do miękkości warzyw ok. 30 minut.
Następnie dodajemy 2 łyżeczki soli,
natkę pietruszki (w pęczku) oraz starte na tarce ogórki małosolne.
Na koniec zabielamy zupę łyżką jogurtu.
Najlepiej do szklanki zupy dodać jogurt, dobrze wymieszać
i dopiero potem wlać do garnka.
Na koniec dodajemy szczyptę kurkumy i łyżkę oleju roślinnego.
Smakujemy i ewentualnie dodajemy pieprz i sól.
Już nie trzeba zupy doprowadzać do wrzenia.
Marchewkę i pietruszkę oraz pęczek natki wyławiamy z zupy.
Warzywa możemy zamienić w pyszną sałatkę warzywną albo pastę na kanapki:)
Zupa smakuje najlepiej, gdy pozwolimy smakom przegryźć się kilka godzin :)
Pamiętajcie, że danie te jest wykonane wg Kuchni Pięciu Przemian,
dlatego składniki wrzucajcie do garnka w tej kolejności,
dla uzyskania właściwości wzmacniających, o których mówi medycyna chińska :)
PS. Na jesienne wieczory szykuję cykl z serii o Kuchni Pięciu Przemian :)
Trochę tego jest... :P
0 komentarze:
Prześlij komentarz