Jak ukryć porządną dawkę zdrowego zielska w naszym jedzeniu?
Nie wszystkie zioła są wyśmienite w smaku.
Dla niektórych np.pokrzywa nie nadaje się do przełknięcia,
dla innych jest przesmaczna.
U mnie takie zioło, które jakoś mi nie idzie,
chociaż jest mega zdrowe, to ostropest plamisty.
A jest genialny przy regeneracji wątroby i oczyszczaniu jej
z toksyn oraz szkód, które wywołały np.alergie pokarmowe.
O samym ostropeście innym razem.
A teraz śniadanko :)
Omlet białkowy z ostropestem i nasionami pokrzywy.
Składniki:
2 białka
1 łyżka dowolnej mąki bezglutenowej (u mnie ryżowa)
1 czubata łyżka ostropestu mielonego
1 łyżeczka nasion pokrzywy
olej kokosowy
ulubione dodatki np. dżem i owoce
Wykonanie:
Białka lekko rozbijamy widelcem.
Dodajemy resztę składników i dobrze mieszamy.
Gotową masę smażymy na rumiano na patelni
z 1 łyżeczką oleju kokosowego.
Podajemy z owocowymi dodatkami.
Ja akurat posmarowałam całość dżemem wiśniowym.
Na to dałam kiwi i krążki galaretki wiśniowej, którą robiłam wcześniej.
Wyszło przepysznie.
0 komentarze:
Prześlij komentarz