Bardzo lubię zupy w postaci kremowej, przecierowej czy jak kto woli - gęstej paćki :)
Warzywa mogłyby w sumie pływać w bulionie, pokrojone w kawałki,
i tak też możecie zrobić poniższą zupę.
Jednak miksowanie skraca czas przygotowania zupy, bo nie kroicie
wcześniej wszystkich składników na ładne małe kawałeczki :)
Jest cieplutko, słońce grzeje i szkoda długo urzędować w kuchni :)
Dlatego dzisiaj zupa ekspresowa, czyli mus warzywny ze szparagami.
Składniki:
1/2 pęczka szparagów zielonych
2 małe ziemniaki
1 marchewka
1 pietruszka
1 cebulka
kawałek pora
2 ząbki czosnku
natka pietruszki (pół pęczka)
około 1-1,5 L bulionu warzywnego lub wody
sól, pieprz
1/2 szkl. gęstego jogurtu (opcjonalnie)
Wykonanie:
Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki obieramy i myjemy.
Możemy pokroić je na kilka części.
Jeżeli nie chcecie robić musu, a jedynie zupę warzywną,
pokrójcie warzywa przed gotowaniem na małe plasterki / kosteczki /paseczki.
Cebulę i pora obieramy i drobno siekamy.
Czosnek przeciskamy przez praskę.
Ze szparagów odejmujemy stwardniałe końcówki,
resztę kroimy na kawałki.
W garnku rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i smażymy na nim szparagi (około 5 minut).
Następnie dodajemy skrojoną drobno cebulę, pora i przeciśnięty przez praskę czosnek
- smażymy 5 minut, aż cebula się zeszkli.
Zalewamy całość około 1-1,5 wody lub wywaru warzywnego
i wrzucamy marchewkę, pietruszkę, ziemniaki oraz natkę pietruszki.
Całość gotujemy, aż warzywa zmiękną (ok. 20 minut).
Zdejmujemy zupę z ognia i miksujemy blenderem na mus.
Możecie ten krok pominąć, jeżeli chcecie zupę z kawałkami warzyw,
i przejść od razu do zabielenia.
Do szklanki odlewamy trochę zupy, dodajemy jogurt
i dobrze mieszamy.
Następnie wlewamy mieszankę do zupy.
Na koniec sól i pieprz wg uznania.
Jeżeli uważacie, że zupa jest za mdła, można dodać
trochę soku z cytryny do przełamania smaku.
Jeżeli jecie pieczywo, mus można podać z kuleczkami ptysiowymi lub grzankami.
0 komentarze:
Prześlij komentarz