Szybkie danie z moim ulubionym makaronem w kształcie ściętych piór.
Do tego sos z indykiem i warzywami, pachnący pietruszką.
To taki przepis na szybko.
Do potrawki z indyka możecie dodać wszelkie resztki z lodówki
i stworzyć własną wersję warzywnego sosu.
Nic się nie zmarnuje, a w połączeniu delikatnym mięskiem
i makaronem, całość da nam sycący obiad.
Składniki:
250 g mięsa z indyka (może być udziec)
makaron bezglutenowy (ilość dowolna)
1/4 brokuła
1 mała cebulka
2 łyżki kukurydzy z puszki
1/2 papryki czerwonej
2 łyżki groszku z puszki
natka pietruszki świeża
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
sól, pieprz
natka pietruszki suszona
lubczyk suszony
olej
Wykonanie:
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
Możecie użyć dowolnego, chociaż ja do wszelkiego rodzaju sosów
lubię makaron penne - sos równomiernie pokrywa całość rureczek, nawet od środka.
Gdy makaron się gotuje, robimy potrawkę z indyka.
Możemy kupić gotowe pocięte mięsko na gulasz z indyka
lub samemu pokroić np.udziec.
Pierś z indyka zachowajcie na inne dania, tu potrzeba mięska z odrobiną tłuszczu,
bardziej miękkiego i wilgotniejszego.
Mięsko myjemy, osuszamy i kroimy na małe kawałki.
Oprószamy solą, pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy trochę oleju i obsmażamy indyka na rumiano.
Gdy troszeczkę się podpiecze, wrzucamy posiekaną drobniutko cebulę i chwilę dusimy.
Następnie dodajemy : kukurydzę, groszek, paprykę (pokrojoną)
brokuła (rozdrobnionego), natkę pietruszki świeżą i suszoną,
1 łyżeczkę lubczyku, troszkę soli i pieprzu.
Podlewamy 1 szkl. wody i gotujemy całość pod przykryciem,
aż warzywa się lekko rozgotują a mięsko będzie miękkie.
Zajmie to ok.20 minut.
W międzyczasie, jeżeli woda odparuje, trzeba ją uzupełnić.
Gdy mięso i warzywa dojdą, a powstały sos będzie za rzadki,
możemy zagęścić płyn skrobią kukurydzianą lub ziemniaczaną.
Wtedy w szklance rozrabiamy skrobię z zimną wodą
i wlewamy do sosu.
Mieszamy aż zgęstnieje.
Smakujemy i doprawiamy solą i pieprzem wg upodobań.
Gotową potrawkę podajemy z makaronem
i zjadamy ze smakiem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz